Аюрведа за храносмилането
Няколко препоръки за това как да се храним, така че храната ни да бъде полезна и да се чувстваме прекрасно.
Страдате от различни проблеми с храносмилането - газове, подуване на корема, дискомфорт в стомаха, понякога запек, умора след хранене? Причина за това може да бъде не само храната, която консумирате, но и начина, по който се храните.
Наслаждавайте се не обяда си

Свикнали сме да се храним "между другото", на крак, забързано, ядем на работното си място, защото времето все не стига за пълноценен обяд. Нашият организъм има нужда от специални условия, за да обработи и усвои правилно необходимите вещества от храната. Тези условия са много лесни за изпълнение - единствено да сме седнали до масата и да ядем спокойно, с цялото си внимание. Процесът на хранене, според Аюрведа, е важен не само за физическото ни развитие, той е важен и за развитието на нашето съзнание. Когато сме седнали до масата, стомахът ни се намира в отпуснато положение, а осъзнаването на вкуса, структурата и аромата на храната значително подобряват храносмилането.
Стимулирайте храносмилането

Подобрете храносмилането, стимулирайте Агни (храносмилателния огън) преди да започнете да се храните. Слабият агни води до умора след нахранаване, поради което Аюрведа препоръчва преди прием на храна да се изяде малко парченце корен от джинджифил с няколко капки лимонов сок и щипка сол. Това активизира слюнните жлези и започва образуването на необходимите ензими, така че организма да може пълноценно да усвои всички хранителни вещества от поетата храна. Освен това, можете да добавяте джинджифил и като подправка.
Избягвайте студени напитки и храни

Приемът на студени напитки или храни е все едно да поливаме със студена вода горяща жар. Студената вода, която обикновено се сервира в ресторантите, гаси храносмилателния огън. Същия резултат се получава с коя да е друга течност - сок, мляко и т.н. Когато свикнете да употребявате напитки със стайна температура ще забележите рязко подобрение на храносмилането, а тялото ви ще се чувства много по-добре по време и след хранене. Студените напитки, приети заедно с топла сготвена храна, могат да предизвикат болки в стомаха, подуване на корема и общ дискомфорт. Ако имате дисбаланс на Пита, можете да приемате студени напитки, но само между храненията, не по време на ядене.
Хранете се с природните ритми

Агни е свързан със слънцето, поради което най-големият прием на храна трябва да става на обяд, между 12:00 и 14:00 ч., когато слънцето е най-ярко, а Агни работи с максимална мощност. При залеза на слънцето Агни също угасва и остава само да тлее. Това изисква вечерята да е много по-лека от обяда и в идеалния вариант да не е по-късно от 19:00 ч. По-късният прием на храна пречи на съня. След 22:00 ч тялото работи за изчистване на токсините и ако в това време ние му дадем храна, токсините се натрупват вместо да се изгорят и на следващата сутрин ще се събудим изморени и недоспали.

Няма коментари:
Публикуване на коментар