събота, 13 януари 2018 г.

Хранителен режим за балансиране на Кафа доша
Следните препоръки могат да се използват при психо-телесен тип Кафа, за поддържане на баланс на Кафа енергията в тялото, както и за връщане в баланс на дебалансирана Кафа енергия, независимо от основната конституция. Кафа влияе върху тежката и влажна част на тялото.
Каква храна да консумираме, за да балансираме Кафа
Топла, лека храна
Суха храна, сготвена без много вода, минимално количество мазнини и захар
Стимулиращи храни с преобладаващи лютив, горчив и стипчив вкус
Кафа трябва да внимават с консумацията на твърде много сладки и/или мазни храни. Освен това, трябва да се следи приема и на сол, която при Кафа води до задържане на вода в тялото.
Трябва да се ядат леки храни на закуска и вечеря.
Избягвайте пържени храни. Яжте леко сготвени или сурови плодове и зеленчуци. Яжте люти, горчиви и стипчиви храни. Внимавайте да не преяждате, което е типична Кафа тенденция.
Когато е възможно, избирайте гореща пред студена храна. За Кафите са за предпочитане сухите методи на готвене – печене, сотиране, гриловане пред останалите методи – варене, задушаване и т.н..
С цел възбуждане на апетита яжте горчиви или лютиви храни вместо кисели и солени. Храни като маруля, зелена салата, цикория или тоник (швепс) са добри варианти за възбуждане на апетит при Кафа.
Може да вземете парченце джинджифил или чай от джинджифил за стимулиране на апетита. Други препоръчителни подправки са кимион, чимен, сусам и куркума.
Всяка пикантна храна е добра за Кафа, като напр. лютива мексиканска или индийска кухня, особено през зимата.
Подходящи храни за закуска при Кафа са пикантен сайдер, палачинки от брашно от елда, ябълково масло, царевични мъфини, горчиво какао с обезмаслено мляко и мед. Избягвайте студени зърнени храни, студени сокове или мляко, сладкиши от всякакъв вид. Беконът и колбасите увеличават Кафа заради съдържанието на сол и мазнини. Закуската не е задължителна за Кафа тип.
За да се подготвите за деня, сутрин вземете мед, гореща вода, лимонов сок и джинджифил. Горещ чай от джинджифил също е препоръчителен. Опитвайте да прескачате хранене и изпивайте отвреме-навреме по чаша гореща вода със супена лъжица мед.
Кафите обичат сладките неща. Така че, намаляването на сладкото е трудна задача за повечето от тях. Ограничаването на сладкото е силно препоръчително. Вместо това вземайте мед. Не вземайте повече от една супена лъжица мед на ден.
Не прекалявайте с млечните продукти. Едни от най-неподходящите за Кафа храни са масло, сладолед и сирене, тъй като силно увеличават Кафа. Ако консумирате мляко, нека е топло и нискомаслено. Избягвайте бургери и млечни шейкове.
Яжте повече сурови плодове, зеленчуци и салати.
Внимавайте с храната по ресторантите, тъй като тя в много случаи е пържена, солена, мазна, сладка – всичко това увеличава Кафа. Салатите яжте с минимално количество или без дресинг. Вместо студена, пийте гореща вода. Яжте салата вместо супа, особено в горещо време.
Резюме
space.gif (35 bytes)space.gif (35 bytes)space.gif (35 bytes)Закуската не е задължителна. Избягвайте сладко, мазно, млечни продукти и сол. Използвайте при готвене минимално количество мазнини, за предпочитане царевично или слънчогледово. Избирайте суха и лека храна. Най-голямото ви ядене трябва да е в средата на деня, а за вечеря малко суха и лека храна. Избягвайте студени храни и напитки. Намалете употребата на всичко сладко, кисело и солено. За предпочитане са лютиво, стипчиво и горчиво. Всякакви подправки са добре за Кафа.
Храни по групи
Зеленчуци
Препоръчвани
Намалете или избягвайте
Лютиви и горчиви като напр.:
аспержи
цвекло
броколи
брюкселско зеле
зеле
моркови
карфиол
целина
патладжан
чесън
зеленолистни зеленчуци
марули
гъби
бамя
лук
грах
пипер и чушки
картофи
репички
спанак
кълнове
Сладки и сочни зеленчуци, като напр.:
краставици
сладки картофи
домати
тиквички

Плодове
Препоръчвани
Намалете или избягвайте
ябълки
кайсии
берита
череши
червени боровинки
смокини (сушени)
манго
праскови
круши
сливи
нар
За Кафа са много полезни сушени плодове (кайсии, смокини, сливи, стафиди)
авокадо
банани
кокосов орех
фурми
пресни смокини
грейпфрут
грозде
дини и пъпеши
портокали
папая
ананас
сливи
Избягвайте сладки, кисели или сочни плодове, като цяло.

Зърнени храни
Препоръчвани
Намалете или избягвайте
ечемик
елда
царевица
просо
овес, сух
ръж
ориз басмати
Овес, сготвен
ориз
пшеница (минимално количество)
Избягвайте готвени зърнени, като цяло, тъй като увеличават Кафа.

Млечни продукти
Препоръчвани
Намалете или избягвайте
Топло обезмаслено мляко
малко количество пълномаслено мляко малко количество яйца (но не пържени или готвени с мазнина)
Всички, освен изброените вляво

Месо
Препоръчвани
Намалете или избягвайте
пилешко
скариди
пуешко
(всички в малко количество)
Червени меса
всякаква морска храна, като цяло

Бобови
Препоръчвани
Намалете или избягвайте
Всички бобови са ОК, освен тофу и бял боб
Бял боб
тофу

Масла и мазнини
Препоръчвани
Намалете или избягвайте
бадемово
царевично
шафран
слънчогледово
(всички в минимално количество)
Всички, освен изброените.

Подсладители
Препоръчвани
Намалете или избягвайте
Суров мед, без загряване
Всички освен мед

Ядки и семена
Препоръчвани
Намалете или избягвайте
Слънчогледови семки
тиквени семки
Всички, освен тези вляво

Билки и подправки
Препоръчвани
Намалете или избягвайте
Всички са препоръчителни. Особено подходящ е джинджифила за подобряване на храносмилането
сол
Ако основната ви конституция е смесена (кафа-пита или кафа-вата), включвайте в храната си съответно порции за другата доша, която оказва влияние.

Кафа доша се увеличава през пролетта. По време на този сезон яжте по-малко и предпочитайте по-суха храна, богата на фибри. По време на влажен и студен сезон всички хора, независимо от конституцията им е добре да консумират отвреме-навреме храни според този хранителен план.

По материали от holistic-online.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

¾ от хората имат храносмилателни проблеми Скорошно проучване установи, че 74% от европейското население редовно има оплаквания от газове,...