Хранителен режим за
балансиране на Кафа доша
Следните
препоръки могат да се използват при психо-телесен тип Кафа, за поддържане на
баланс на Кафа енергията в тялото, както и за връщане в баланс на дебалансирана
Кафа енергия, независимо от основната конституция. Кафа влияе върху тежката и
влажна част на тялото.
Каква храна да консумираме, за да балансираме
Кафа
Топла, лека храна
|
|
Суха храна, сготвена без много вода, минимално количество мазнини и захар
|
|
Стимулиращи храни с преобладаващи лютив, горчив и стипчив вкус
|
|
Кафа трябва да внимават с консумацията на твърде много сладки и/или мазни
храни. Освен това, трябва да се следи приема и на сол, която при Кафа води до
задържане на вода в тялото.
|
|
Трябва да се ядат леки храни на закуска и вечеря.
|
|
Избягвайте пържени храни. Яжте леко сготвени или сурови плодове и
зеленчуци. Яжте люти, горчиви и стипчиви храни. Внимавайте да не преяждате,
което е типична Кафа тенденция.
|
|
Когато е възможно, избирайте гореща пред студена храна. За Кафите са за
предпочитане сухите методи на готвене – печене, сотиране, гриловане пред
останалите методи – варене, задушаване и т.н..
|
|
С цел възбуждане на апетита яжте горчиви или лютиви храни вместо кисели и
солени. Храни като маруля, зелена салата, цикория или тоник (швепс) са добри
варианти за възбуждане на апетит при Кафа.
|
|
Може да вземете парченце джинджифил или чай от джинджифил за стимулиране
на апетита. Други препоръчителни подправки са кимион, чимен, сусам и куркума.
|
|
Всяка пикантна храна е добра за Кафа, като напр. лютива мексиканска или
индийска кухня, особено през зимата.
|
|
Подходящи храни за закуска при Кафа са пикантен сайдер, палачинки от
брашно от елда, ябълково масло, царевични мъфини, горчиво какао с обезмаслено
мляко и мед. Избягвайте студени зърнени храни, студени сокове или мляко,
сладкиши от всякакъв вид. Беконът и колбасите увеличават Кафа заради
съдържанието на сол и мазнини. Закуската не е задължителна за Кафа тип.
|
|
Кафите обичат сладките неща. Така че, намаляването на сладкото е трудна
задача за повечето от тях. Ограничаването на сладкото е силно препоръчително.
Вместо това вземайте мед. Не вземайте повече от една супена лъжица мед на ден.
|
|
Не прекалявайте с млечните продукти. Едни от най-неподходящите за Кафа
храни са масло, сладолед и сирене, тъй като силно увеличават Кафа. Ако
консумирате мляко, нека е топло и нискомаслено. Избягвайте бургери и млечни
шейкове.
|
|
Яжте повече сурови плодове, зеленчуци и салати.
|
|
Внимавайте с храната по ресторантите, тъй като тя в много случаи е
пържена, солена, мазна, сладка – всичко това увеличава Кафа. Салатите яжте с
минимално количество или без дресинг. Вместо студена, пийте гореща вода. Яжте
салата вместо супа, особено в горещо време.
|
Храни по групи
Зеленчуци
|
|
Лютиви
и горчиви като напр.:
аспержи цвекло броколи брюкселско зеле зеле моркови карфиол целина патладжан чесън зеленолистни зеленчуци марули гъби бамя лук грах пипер и чушки картофи репички спанак кълнове |
Сладки
и сочни зеленчуци, като напр.:
краставици сладки картофи домати тиквички |
Плодове
|
|
Препоръчвани
|
Намалете
или избягвайте
|
ябълки
кайсии берита череши червени боровинки смокини (сушени) манго праскови круши сливи нар
За
Кафа са много полезни сушени плодове (кайсии, смокини, сливи, стафиди)
|
авокадо
банани кокосов орех фурми пресни смокини грейпфрут грозде дини и пъпеши портокали папая ананас сливи
Избягвайте
сладки, кисели или сочни плодове, като цяло.
|
Зърнени храни
|
|
Препоръчвани
|
Намалете
или избягвайте
|
ечемик
елда царевица просо овес, сух ръж ориз басмати |
Овес,
сготвен
ориз пшеница (минимално количество)
Избягвайте
готвени зърнени, като цяло, тъй като увеличават Кафа.
|
Млечни продукти
|
|
Препоръчвани
|
|
Топло
обезмаслено мляко
малко количество пълномаслено мляко малко количество яйца (но не пържени или готвени с мазнина) |
Всички,
освен изброените вляво
|
Месо
|
|
Препоръчвани
|
Намалете
или избягвайте
|
пилешко
скариди пуешко (всички в малко количество) |
|
Бобови
|
|
Препоръчвани
|
Намалете
или избягвайте
|
Всички
бобови са ОК, освен тофу и бял боб
|
Бял
боб
тофу |
Масла и мазнини
|
|
Препоръчвани
|
Намалете
или избягвайте
|
бадемово
царевично шафран слънчогледово (всички в минимално количество) |
Всички,
освен изброените.
|
Подсладители
|
|
Препоръчвани
|
Намалете
или избягвайте
|
Суров
мед, без загряване
|
Всички
освен мед
|
Ядки и семена
|
|
Препоръчвани
|
Намалете
или избягвайте
|
Слънчогледови
семки
тиквени семки |
Всички,
освен тези вляво
|
Билки и подправки
|
|
Препоръчвани
|
Намалете
или избягвайте
|
Всички
са препоръчителни. Особено подходящ е джинджифила за подобряване на
храносмилането
|
сол
|
Ако
основната ви конституция е смесена (кафа-пита или кафа-вата), включвайте в
храната си съответно порции за другата доша, която оказва влияние.
Кафа доша се увеличава през
пролетта. По време на този сезон яжте по-малко и предпочитайте по-суха храна,
богата на фибри. По време на влажен и студен сезон всички хора, независимо от
конституцията им е добре да консумират отвреме-навреме храни според този
хранителен план.
По материали от holistic-online.com
Няма коментари:
Публикуване на коментар