сряда, 20 декември 2017 г.


Какво представляват гоитрогените и имат ли значение при Хашимото


Гоитрогените са субстанции, които потискат щитовидната жлеза като възпрепятстват нормалния синтез на щитовидни хормони. Като компенсаторен механизъм, щитовидната жлеза нараства по размер, за да може да навакса с производството на хормони. Това увеличаване на размера е известно като "гуша".

Може би сте чували, че трябва да избягвате зеленчуци от сем. Кръстоцветни, ако имате проблеми с щитовидната жлеза. Това е само отчасти вярно, тъй като не всички гоитрогени са еднакви. Различните храни съдържат различни гоитрогенни субстанции.

Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци като броколи, зеле, карфиол съдържат глюкозинолати - вещества, които блокират усвояването на йод от жлезата. Консумацията на прекалено много и често такива зеленчуци най-вече в сурово състояние, може да причини намалена функция на щитовидната жлеза със съответните симптоми.
При хората с хипотиреоидизъм, основан на недостиг на йод, консумацията на такива зеленчуци може да задълбочи и влоши състоянието като допълнително намали активността на жлезата.
При хора със субклиничен хипотиреоидизъм, когато жлезата все още произвежда сама нужните хормони, а ТСХ е леко завишено, употребата на тези зеленчуци може да причини намаляване на нивата на щитовидните хормони.
За късмет, кръстоцветните зеленчуци са вредни за жлезата само в сурово състояние. Готвенето им деактивира глюкозинолатите, а така също и ферментирането в голяма степен намалява вредното им въздействие (напр. киселото зеле, карфиол туршия и т.н.). Затова зеленчуците от сем. Кръстоцветни трябва да се консумират само в готвено или ферментирало състояние, без да се прекалява с тях. Употребата им в сурово състояние отвреме-навреме не носи опасност, стига да не е редовно.

Гоитрогени и синтетични хормони

Някои специалисти казва, че гоитрогените не вредят при хора, приемащи външен хормон, но това отново е само частично вярно. Ако не вземате външен хормон или ако сте на ниска доза (когато жлезата Ви все още работи), ще бъдете по-чувствителни към действието на различните гоитрогени. Ако почувствате, че ви става ненормално студено, това означава, че сте прекалили с кръстоцветните, дори в готвено състояние. Ако сте на голяма доза хормон, когато жлезата ви практически не работи, гоитрогените вече нямат значение и можете да ги ядете дори в сурово състояние.
Соята и рапицата, както и продуктите от тях, трябва изцяло да се изключат от храната на болните от Хашимото. Освен, че и двете растения са предимно ГМО в днешно време, соята въздейства и по друг начин - блокира действието на ензима тироидпероксидаза. По този начин соята се свързва с развитие на автоимунен тиреоидит, поради което трябва да се избягва от всички с Хашимото, дори и от здрави хора.

Списък на гоитрогенните храни

  • Бамбукови връхчета
  • Броколи
  • Броколини (мини броколи)
  • Брюкселско зеле
  • Зеле
  • Рапично масло
  • Касава
  • Карфиол
  • Спанак
  • Хрян
  • Кейл
  • Просо
  • Синап
  • Праскови
  • Фъстъци
  • Круши
  • Борови връхчета и шишарки
  • Репички и ряпа
  • Соя
  • Ягоди
  • Сладки картофи
Хората пък с хиперфункция на щитовидната жлеза, като Базедова болест, трябва да увеличат консумацията точно на тези храни в колкото може по-сурово състояние, тъй като те ще помогнат за балансиране на производството на хормони от жлезата.
Източник: по материали от https: // thyroidpharmacist. com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

¾ от хората имат храносмилателни проблеми Скорошно проучване установи, че 74% от европейското население редовно има оплаквания от газове,...