Суроватъчен протеин
Какви ползи можете да
получите от висококачествен суроватъчен протеин?
Историята с един поглед
► Суроватъчният протеин се нарича златен стандарт на
протеин. Тази опция за ниско съдържание на лактоза е пълен протеин, съдържащ
девет основни аминокиселини и е популярен сред спортисти, културисти и фитнес
модели, както и хора, които искат да подобрят физическото представяне в салона.
► Научете повече за суроватъчния протеин, как може да
подобри цялостното благосъстояние на вашето тяло, какво науката трябва да каже
за своите възможности и колко от тях трябва да приемате ежедневно.
Протеините са жизненоважни за
изграждането, поддържането и ремонта на телесните тъкани, служат като
структурен компонент на ензимите, клетъчните рецептори и сигнализиращите
молекули и изпълняват функциите на транспортни носители в организма.
През последните години
обсъдих някои от най-забележителните източници на протеини. По-специално,
суроватъчният протеин е силно обсъждан и има много въпроси, свързани със своята
ефективност. Тази статия ще обсъди какво е суроватъчният протеин, как може да подобри
цялостното благосъстояние на тялото ви, какво науката трябва да каже за
способностите си и колко от това трябва да приемате ежедневно.
Какво е суроватъчен протеин?
Суроватъчният протеин се
нарича златен стандарт на протеина. Тази опция с ниско съдържание на лактоза е
пълен протеин, съдържащ деветте основни аминокиселини и е популярен сред
спортисти, културисти и фитнес модели, както и хора, които искат да подобрят
физическото представяне в салона или фитнеса.
Суроватъчният протеин може да
се образува като страничен продукт от производството на сирене или отделен от
казеин по време на производството на мляко. Има многобройни варианти на
суроватъчен протеин, които се продават в наши дни, а много от тях често са
ароматизирани, като най-популярен е шоколадът, ванилията и ягодите.
Освен че се добавя в
протеинови шейкове, суроватъчният протеин на прах се използва и като добавка
към говеждо, млекопреработвателно, хлебопекарско и сладкарски изделия и
продукти за закуски. Съществуват и други сортове прах от суроватъчен протеин, а
именно сладка суроватка, кисела суроватка (наблюдавана в салатните превръзки),
деминерализирана (използвана предимно като добавка в храните за кърмачета) и
намалени форми. По-специално деминерализираният и намаленият суроватъчен
протеин се използват в други продукти, освен спортните добавки.
Източници на суроватъчен протеин?
Може да се чудите къде идва
суроватъчният протеин и как се получава. Суроватката е една от двете основни
протеинови групи, открити в краве мляко, което представлява 20% протеини,
докато казеинът заема останалите 80%. След като се събере суроватка от млякото,
тя се преработва и произвежда в различни видове суроватъчен протеин, както се
обсъжда по-долу.
Въпреки това, не всички
суроватъчни протеини са създадени равни. Всъщност някои от тях може да не са
полезни за вашето здраве. Насърчавам ви да вземете под внимание качествата,
които разделят добрата суроватъчен протеин от нейните несравними партньори.
Изолатите на суроватъчен
протеин и хидролизиран суроватъчен протеин: избягвайте тези два вида колкото е
възможно повече
Онова, което е обичайно за
суроватъчните белтъчни изолати (WPI) и хидролизиран суроватъчен протеин или
хидролизати на суроватъчен протеин (WPH) е, че и двете са претърпели обработка.
Има обаче определени фактори в методите за обработка, които правят сериозен
случай защо трябва да избягвате тези видове суроватъчен протеин.
WPIs се обработват за
отстраняване на мазнините и лактозата и съдържат около 92% протеин (на суха
база), което ви позволява да получите повече протеини на еквивалентна доза.
Въпреки това, въпреки високото съдържание на протеини на WPI, производственият
процес често води до денатурирани протеини. Когато протеините се денатурират,
това означава, че техните структури са разрушени, което води до загуба на
пептидни връзки и потенциално намаляване на ефективността на протеина.
В същото време, WPH преминава
през частична хидролиза, процес, необходим на тялото да абсорбира протеини. WPH
се казва, че е "предварително обогатена" форма на суроватъчен протеин
и не изисква толкова храносмилане в сравнение с други видове суроватъчен
протеин.
Хидролизатите са частично
разградени след излагане на протеина на топлина, киселина или ензими, които
разграждат връзките, свързващи аминокиселините. Това води до по-горчив вкус на
суроватъчния протеин, но му позволява да абсорбира повече вещества бързо в
сравнение с концентрат или изолат.11 Въпреки това, тази полза е само минимална
и може да не си струва вкус и компромис.
Концентратът на суроватъчния протеин е най-добрият избор.
Силно препоръчвам концентрат
от суроватъчен протеин (WPC), защото не само се счита за най-икономичния тип
суроватъчен протеин, 12 но често съдържа ниски нива на мазнини и въглехидрати и
повече количества биологично активни компоненти и протеини. WPC е изключително
идеален, ако сте спортист.
Въпреки че WPC претърпява
обработка, методът обикновено включва премахване на вода, лактоза, пепел и
някои минерали. Процентът протеин, присъстващ в WPC, зависи от неговата
концентрация, като концентрациите с по-нисък край съдържат 30% протеини, а
концентратите с по-висок край съдържат до 90% протеин.
Най-добрият тип суроватъчен
протеин идва от крави, отглеждани на пасища.
Бих искал също така да
подчертая, че получаването на суроватъчен протеин, специално от органично
отгледани крави, е много важно. Биологично тревирана протеинова суроватка идва
от млякото на крави, отглеждани на пасища, които са в състояние да се разхождат
на пасища и да консумират естествена диета от трева, вместо да се ограничават в
концентрирани операции за хранене на животни (CAFO).
Това, което определя
органичния суроватъчен протеин, освен другите сортове, е неговият производствен
процес, който не включва добавки или химикали, но се основава на използването
на 100% естествени съставки. В резултат на това можете да получите чист и здрав
суроватъчен протеин на прах, което е в ярък контраст с някои конвенционални
суроватъчни протеинови прахове, които се комбинират с по-евтини съставки като
соя (под формата на соев лецитин).
Избирайки органичен протеин
от суроватка на трева, вие популяризирате устойчиви земеделски практики, които
са ценни за животните и околната среда и са в състояние да извлекат
по-естествени аминокиселини с разклонена верига (BCAAs), които могат да
предложат ползи, които не са намерени в преработени прахове от суроватъчен
протеин. Други ползи, свързани с протеини от суроватъчен протеин, включват:
• Намалено производство на
метан: CAFO кравите често произвеждат големи количества метан, които допринасят
за екологично увреждащи парникови газове и дори за изменението на климата.
Кравите, които консумират естествена диета от трева, вместо генетично
модифицирана царевица и други култури, са склонни да произвеждат по-малко
метан.
• Понижен риск от химическо
замърсяване: кравите, хранещи се с трева, които изяждат трева, която не се
пръска с хербициди, инсектициди или пестициди, произвеждат суроватъчен протеин
без следи от тези вещества, което намалява възможността за неблагоприятни
здравни ефекти.
По материали на articles.mercola.com
Превод: Пепа Калчева
Няма коментари:
Публикуване на коментар