Кетогенната диета от аюрведична гледна точка
Кетогенното хранене представлява високо-мазнина, ниско-въглехидратна диета, която напоследък набира популярност. Тя обещава да намалите тегло, да балансирате упоритата кръвна захар, да направите плочки на корема и да помогне за пренастройване на тялото така, че да използва мазнините като основен източник на гориво. Но дали това е безопасно?
Като се има предвид, че повече от 1/3 от американците се намират в пред-диабетно състояние и са с наднормено тегло, да накараме тялото си да гори мазнини вместо захари и въглехидрати за енергия, се оказва спешно необходимо, но дали кето диетата е най-добрия начин да направим това? Нека да видим!
Кето диетата е различна от палео диетата. Палео диетата ограничава рафинираните и обработени храни, зърнените храни, бобовите и млечни продукти, което де факто я прави по-ниско въглехидратна, по-високо протеинова и по-високо мазнинна диета. Палео не ограничава зеленчуците, които съдържат скорбяла, като картофи и кореноплодни, докато кето диетата строго ограничава въглехидратите.
Класическата кето диета се състои от 80-90% мазнини, като въглехидратите и протеините представляват останалия прием. Диетата осигурява достатъчно протеин за растеж, но недостатъчно количество въглехидрати за метаболитните нужди на организма. Енергията в значителна степен се получава от използването на телесна мазнина и от мазнините, предоставяни с диетата. Тези мазнини се преобразуват в кетонни тела като бета-хидроксибутират, ацетоацетат и ацетон, които осигуряват алтернативен на глюкозата източник на енергия. (5)
Мастните киселини, във формата на кетони, са основен източник на клетъчно енергийно производство. Кетоните могат лесно да преминат кръвно-мозъчната бариера и да действат като мощен източник на гориво за мозъка и централната нервна система. (5)
Да накараме тялото си да гори мазнини или кетони може да се окаже добро въздействие върху тялото по много начини. Кето диетата е използвана за първи път през 20-те години на миналия век за лечение на епилепсия и днес все още се ползва за такива цели. Доказала се е като ефективна за определен видове рак, тъй като лишава раковите клетки от захари. Горенето на кетони от високо мазнинна, ниско въглехидратна диета защитава нервната система и мозъка, засилва мозъчните митохондриални клетки, намалява възпаленията, засилва паметта и осигурява повече енергия и антиоксиданти, като защитава и от Алцхаймер и Паркинсон. (5)
Рискове на кетогенното хранене
Множество изследвания установяват, че кето диетата може успешно да се справи с регулиране на теглото и затлъстяването. (2) Но са налице и изследвания, които възразяват срещу използването на кето, високо мазнинна диета за сваляне на тегло.
Едно изследване сравнява ниско въглехидратната, кето диета с ниско въглехидратна не-кето диета. Загубата на тегло е една и съща при двете диети, но ниско въглехидратната кето диета показва множество странични ефекти. (3)
Други изследвания са установили, че дългосрочното прилагане на кетогенно хранене може да доведе до втвърдяване на артериите. Другите странични ефекти включват дехидратация, стомашно-чревни смущения, като гадене, повръщане, диария, гастрит и непоносимост към мазнини. (6) Дългосрочното й прилагане може да повиши риска от остеопения, камъни в бъбреците, кардиомиопатия, вторична хипокарнитинемия и желязо-дефицитна анемия. (7)
Въпреки че кето диетата принципно се приема за безопасна, в изолирани случаи, дългосрочните усложнения могат да бъдат живото-застрашаващи. (8,9,10,11)
Гледната точка на Аюрведа
Винаги когато попадна на противоречащи си научни изследвания, обичам да се обръщам към древната мъдрост, за да развържа възела. Като ловци и събирачи, нашите предци не биха могли да се хранят по кето диетата. Да си спомним, тя е била разработена като медицинско хранене при епилепсия, а не като диета от типа „начин на живот”. Помислете … Как биха могли хората да прилагат диета, състояща се от 80-90% мазнини? Едва наскоро сме разработили техники за извличане на мазнина от семена и ядки. Крайна диета като кето диетата би била невъзможна за нашите прародители!
Единствените хора, при които храненето е било близко до кето диетата, са ескимосите от Арктика, които са имали естествено-възникнала, много високо мазнинна, ниско въглехидратна диета, състояща се главно от тюленова мас и риба. За огромна изненада обаче, ескимосите са придобили ген, който блокира възможността им да влязат в кетогенеза в резултат на супер високо мазнинна диета. Въпросът, който напира да бъде зададен тук, е, че защо една раса, която по естествено се храни кетогенно, добива ген за предотвратяване на кетогенеза, ако кето диетата действително е била начин на хранене, който помага на здравето?
Факт е, че кето диетата е непълно хранене. Да, ние сме се развивали, за да оцеляваме във времена на глад и да сме в кето режим за кратки периоди от време – като например всяка късна пролет, когато хранителните запаси най-често са изчерпани и все още е рано за прибиране на реколта. Но този вид кетогенеза не произтича от консумиране на храна със 70-80% мазнини. А от фастинг (гладуване)!
Можем да наблюдаваме естествени промени в диетата, които се случват всеки сезон: Високо протеинова, високо мазнина диета през зимата, високо въглехидратна диета през лятото от много зеленчуци, плодове и зърнени храни, и много ниско мазнинна диета през пролетта.
Традиционно, периодът късна зима до късна пролет е време на недостиг, когато храна трудно се намира поради дългата зима без растителност. През това време се ловува повече, изкопават се корени, но при всички случаи храната като цяло трудно се осигурява. Оцеляването през зимата и ранна пролет си е било подвиг, следвано от празници за посрещане на слънцето и растителността през късна пролет.
Ето защо фастинга – популярна вариация на кето диетата – става част от традиционните култури. Местните американци са преминавали през периоди на глад за просветление и религиозни постове, като Великите пости и Рамадан, които са част от традициите и днес. Тези ритуали идват от миналите времена, когато ранната пролет е била период на недостиг. Традиционният живот е бил баланс между изобилието и глада, като изобилието е в края на лятото, а гладът е в края на зимата и ранна пролет. Периодичното гладуване е било обичайна практика в древните времена, не само през пролетта, но и за ден-два без храна по всяко друго време през годината.
Всяка пролет тялото е принудено да гори собствените си мазнини – целта на кето диетата – като източник на гориво, тъй като е имало минимално количество мазнини в диетата. Това е било естествен период на калорийно ограничаване, при което тялото е пренастройвало способността си да ползва мазнините като основен източник на гориво. Тази форма на кетоза и горене на мазнини не е била причинена от ниско въглехидратна, супер високо мазнинна диета, а е била, на практика, период на глад.
Красотата тук се състои в това, че природата осигурява това гладуване и кетогенеза само за кратки периоди в годината. И това е много интригуващо, защото страничните ефекти и усложнения от кето диетата идват от дългосрочното й, а не краткосрочно прилагане. (6-11)
Няколко заключителни думи от д-р Джон
Според Аюрведа и това, което можем да изпитаме в природата, кето диетата (така както сега се препоръчва днес със 70-80% мазнини в храненето) е крайна. Тя се е прилагала само от ескимосите в арктическите райони – но дори те са придобили ген за блокиране на кетогенезата! Т.е. сезонната кетогенеза, както е описана по-горе, се случва естествено всяка пролет, когато има недостиг на храна и често пъти глад.
Съвременната кето диета е била създадена като медицинска диета и аз вярвам, че все още е такава. Моето мнение е, че всяка медицинска диета трябва да прилагате докато се почувствате добре и след това да излезете от нея.
Кето диетата може да бъде страхотен начин да настроите тялото си да гори мазнини за 2, може би 3 седмици. След като се постигне горене на мазнини, моето предложение е да се върнете обратно към сезонното хранене. За да поддържаме горене на мазнини като важен източник на гориво и настроение, детоксикация, енергия и добър сън, ние трябва винаги да си напомняме за тенденцията напоследък да се яде прекалено много храна. Трябва да се стремим към по-малко количество храна, която приемаме, както и да следим честотата на хранене.
Пролетта трябва да е времето, когато ядем по-малко от всичко. По-специално, по-малко въглехидрати, тъй като те в повечето случаи не са готови за жътва/ прибиране на реколта до есента. Всички ние можем да правим това съвсем естествено като следваме безплатното ми ръководство за сезонно хранене, в което предлагам сезонни списъци с храни за пазаруване, списъци на суперхрани и сезонни рецепти, които получавате в своята електронна поща в началото на всеки месец.
Останете на линия тази пролет за да ви насочвам по пътя към естествено кетогенно пренастройване за горене на мазнини.
Референции:
- https://www.cdc.gov/diabetes/pdfs/data/statistics/national-diabetes-statistics-report.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3945587/
- http://ajcn.nutrition.org/content/85/1/238.full
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4215472/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2367001/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4325592/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1198735/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11575609
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15329077
- http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.0013-9580.2005.48504.x/full
- https://www.deepdyve.com/lp/elsevier/sudden-cardiac-death-in-association-with-the-ketogenic-diet-WK63iPSt2S
- https://medicalxpress.com/news/2015-09-high-fat-diet-cold-profound-effect.html
Източник: Lifespa

Няма коментари:
Публикуване на коментар