Как да ядем плодове правилно
Защо плодовете трябва да се ядат отделно от всички други хранителни продукти и кои плодове са подходящи за закуска? Аюрведа има отговор на всичко.
От гледна точка на Аюрведа, пресните плодове се считат за много лесно усвоими. Когато се ядат преди или след по-тежка храна, те остават в стомаха докато се преработи по-тежката храна. Като резултат започват да гният поради дългия престой. В Аюрведа този ферментационен процес се нарича "ама" или неправилно преработена храна.
Отходните продукти от ферментационните процеси се натрупват в храносмилателния тракт, където затрудняват отделянето на храносмилателни сокове и ензими, усвояването на хранителни вещества и потенциално способстват за най-различни разтройства и болести на храносмилането.
Ако непотребните вещества продължат да се натрупват, могат да "прелеят" от стомашно-чревния тракт в тънките канали и тъкани, където възпрепятстват клетъчното хранене и отделяне. Това, от своя страна, може да стане причина за множество заболявания.
Аюрведични правила за употреба на плодове
Яжте пресните плодове отделно от всички други продукти, с разлика поне един час, особено с трудно смилаеми храни като млечни и зърнени.
Най-подходящо време за консумация на плодове е сутрин. Те трябва да бъдат първата храна за деня. Всички плодове, освен цитруси, могат да се ядат сутрин (банани, ябълки, круши, кайсии, киви, манго, праскови и т.н.).
Пъпеши и дини трябва да се ядат съвсем строго отделно от всякаква друга храна, с поне два часа разлика.
Всички плодове без цитруси и ягоди са подходящи за закуска, но не трябва да се ядат вечер. Вечерно време може да се яде само грозде.

Няма коментари:
Публикуване на коментар