5 билки за стабилизиране на енергията и подхранване на надбъбречните жлези
Чувството на умора е изключително често срещано в наши дни тук, в САЩ. Без да го осъзнаваме, много от нас "лекуват" това състояние чрез кофеин, никотин, захар, енергийни напитки и други стимуланти, без да разбират, че така допълнително изтощават надбъбречните си жлези.
Стимулантите от всякакъв вид карат надбъбречните жлези да произвеждат повече енергия отколкото могат като в крайна сметка изтощението е по-голямо отколкото преди това.
Дори много от "здравословните" стратегии за борба с умората в крайна сметка разчитат на увеличение на функцията на надбъбречните жлези. Това са прикрити стимуланти, дори натуралните такива! Женшен, зелен чай и гинко билоба са примери за такива прикрити стимуланти.
Когато стимулираме допълнително вече изморените надбъбречни жлези, карайки ги да произвеждат повече енергия, в крайна сметка те ще изтощят съвсем, което от своя страна води до изтощаване на репредуктивните функции, дестабилизиране на нивата на кръвната захар, изтощаване на щитовидната жлеза и бавно и сигурно изтощаване на всички центрове в тялото, отговорни за производството на енергия.
Аке сте изморени, стимулирането на тялото в най-добрия случай ще доведе до временно и симптоматично облекчение.
В тази статия ще разгледаме няколко билкови пътища за решаване на енергийните нужди, както и някои аюрведични стратегии за възстановяване на енергията по естествен начин, без стимулиране и изтощаване на надбъбречните жлези.
Подходящ отговор ли е кофеина?
Цели 75% от 154 милионното население в работоспособна възраст в САЩ пият кафе, 49% от тях го пият ежедневно. (1)
Голяма част от пиещите кафе казват, че го правят само заради вкуса, но не могат да отрекат ползите му за изчистване на мисълта, по-добро изхождане и прилив на енергия.
Кофеинът, който се намира в кафето, чая, енергийните напитки и множеството здравословни продукти, обещаващи прилив на енергия, не е нищо друго, освен стимулант, който е много пристрастяващ.
Кофеинът има сериозни странични ефекти и може да причини значителни реакции на абстиненция при желание за отказ. (3)
Естествено, някоя и друга чашка кафе не представлява никаква опасност, освен ако не сте генетично по-чувствителен към кофеина.
Обръща се недостатъчно внимание на страничните реакции от кофеина
Публикуваните данни сочат, че редовната употреба на кофеин увеличава риска от:
- Коронарни сърдечни болести
- Високо артериално кръвно налягане
- Втвърдяване на артериите
- Увеличени нива на холестерол и хомоцистеин
Честата употреба на кофеин също така: (2)
- Влошава инсулиновата чувствителност и нивата на кръвна захар
- Ненормално стимулира централната нервна система
- Намалява тонуса на долния езофагиален сфинктер (увеличение на киселини и рефлукс)
- Увеличава риска от спонтанен аборт и неправилно вътрематочно развитие на плода
5-те най-добри билки за стабилизиране на енергията и подхранване на надбъбречните жлези - билкова енергия
Стремежът на човек да прибягва до стимуланти е естествен, но вместо да стимулира тялото за производство на енергия, която то няма по естествен начин, Аюрведа предлага начини за попълване на енергийните резерви, от където да се черпи в случаи на нужда, без това до води до изтощение.
Следните пет билки, когато се комбинират в определена пропорция, дават здравословна, стабилна и безопасна енергия като едновременно с това се попълват и енергийните депа в тялото.

Ашваганда (Withania somnifera)
Ашваганда е известна като един от най-ефективните адаптогени в света и в Аюрведа се нарича "расаяна" - който удължава живота. (5)
Латинската дума “somnifera” се превежда като "усилваща съня", а много проучвания са показали, че тя помага за увеличаване на енергията без изтощаване на надбъбречните жлези. Това е една от малкото билки, които подобряват съня през нощта и по-добрата издръжливост и енергия през деня. (4)
Относно надбъбречните жлези, Ашваганда поддържа нормални нива на кортизола по време на стрес или упражнения за издръжливост. Ашваганда е добре известен тоник за ясна мисъл, добро настроение и енергия. (5)
Родиола (Rhodiola rosea)
Родиола се е използвала в Европа и Азия в продължение на хиляди години за подобряване на физическата сила и проясняване на мисълта. Казват, че Родиола е в основата на пословичната сила и издръжливост на викингите. (6)
Също като Ашваганда, Родиола е една от малкото билки, които могат да увеличат енергията и физическата издръжливост през деня, но и да поддържат дълбок сън през нощта. (7)
Елевтеро корен - сибирски женшен (Eleutherococcus senticosus)
Коренът от Елевтеро или Сибирски женшен, е добре известна адаптогенна билка в Азия за подобряване на издръжливостта и устойчивостта на стрес.
В едно изследване Елевтеро е бил даван на група колоездачи в продължение на 8 седмици. Резултатите показали по-добра издръжливост, по-оптимална сърдечно-съдова дейност и подобрен метаболизъм на глюкозата по време на натоварване и стрес. (8)
Елевтеро поддържа и доброто движение на лимфата. (10) Лимфната система е отговорна за доставката до клетките на важни мазнини като източник на енергия. Без добра лимфна система всички ние ще се чувстваме изморени постоянно!
Шилажит - мумийо (Asphaltum punjabianum)
Шилажит работи чрез оптимизиране на естественото производство на първоизточника на енергия в тялото - аденозин трифосфата, известен като АТФ. (12)
АТФ се произвежда в митохондриите на клетката, където храната се преобразува в енергия. АТФ произвежда над 95% от енергията, необходима за нуждите на тялото. АТФ участва във всяка една физиологична функция.
За съжаление, в резултат на хроничен стрес, химична обремененост и оксидативни промени, производството на АТФ е митохондриите намалява с възрастта.
Проучвания са показали, че Шилажит увеличава производството на АТФ като по този начин поддържа митохондриите в оптимално състояние по време на стареенето на тялото. (11-15)
Тайните съставки, които правят Шилажит толкова мощен агент за производство на АТФ, са естествените фулвинова и хуминова киселини. Това са естествено срещани в почвата съединения, които спомагат за превръщане на минералите в почвата в био-усвоими вещества за растенията и след това за нас!
Фулвиновата киселина стимулира трансфера на енергия в митохондриите (11,14), а хуминовата киселина ускорява движението на електроните по електронната транспортна верига и по този начин двете киселини увеличават производството на АТФ. (15)
Корен от джинджифил (Zingiber officinale)
Джинджифилът е една от най-важните билки в Аюрведичната медицина. Известен е с доброто си въздействие върху храносмилането и здравето на ставите и мускулите, но освен това е една от класическите билки за здравословни нива на енергия. (16,17)
В тази формула джинджифилът се използва като транспорт за по-добро усвояване на останалите билки в композицията. Това е класическия начин в Аюрведа за подобряване усвояемостта на билките и по-добрата им ефективност. (18)
Допълнителни аюрведични стратегии за подобряване на енергийните нива
Ето три примерни начина, използвани в Аюрведа за увеличаване на енергията:
1. Поздрав към слънцето
2. Медитация
3. Избягване на късно хранене вечер
Ранната вечеря и по-малкият й обем дава много по-добра и трайна енергия на следващия ден. Опитайте и ще се убедите сами.
Ако сте на режим за отслабване, пропускането на вечерята 1-2 пъти седмично ще подобри значително нивата ви на енергия през следващите дни, а и ще спомогне за намаляване на теглото ви.
Източници:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997286/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19999796
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28174076
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3545242/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3541197/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17990195
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21793317
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15207399
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531716000531
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3296184/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/articles/23733436/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19756719
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2953069
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12026974
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4369959/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4040198/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3634921/
Няма коментари:
Публикуване на коментар