вторник, 26 септември 2017 г.

Съветите на Аюрведа относно храненето



          Според каноните на Аюрведа съществуват три главни правила когато става въпрос за хранене. КАК, КОГА и КАКВО се яде, в този ред на важност.
          Западният начин на хранене се фокусира върху това какво се яде, като постоянно възникват спорове коя е най-добрата диета, а важността на как и кога се храним се пренебрегва. Обикновено ядем "на крак", бързаме, ядем докато шофираме, ядем късно през нощта, ядем по малко през целия ден и т.н. Много от нас консумират едни и същи продукти през цялата година.
          Промяната на КАКВО ядем със сезонни продукти и КОГА ядем, съобразявайки се с циркадните ритми на ден и нощ, са много важни, но Аюрведа счита, че КАК ядем е най-важният елемент от пъзела здраве.

1. Яжте най-голямото си ястие в средата на деня. Проучвания показват, че храносмилането е най-силно когато слънцето е най-високо и най-слабо вечер и през нощта.
2. Яжте само ако сте настина гладни.
3. Яжте предимно растителна храна, преминала минимална или никаква фабрична обработка и ако е нужно малко количество месо (около 10% от цялата храна).
4. Вместо да хапвате бисквити, солети или друго малко нещо когато нещо ви се яде, пийте топла вода. Много проучвания сочат, че апетита много често е просто израз на жажда.
5. Изпивайте по чаша вода половин час преди хранене. Това ще овлажни бикарбонатния слой на стомашната лигавица и ще я подготви по най-добрия начин отделяне на необходимата солна киселина при предстоящото хранене.
6. По време на ядене отпивайте по 1-2 глътки отвреме-навреме топла вода или такава със стайна температура, в количество достатъчно за образуване на консистенция като супа в стомаха с приетата храна. Но не прекалявайте с водата по време на хранене.
7. Не пийте студени напитки както по време на хранене, така и по принцип.
8. Не яжте ако сте разтревожени, гневни, ядосани. Най-добре е да се яде седнал в спокойно разположение на духа. Не бързайте, яжте бавно и дъвчете дълго, наслаждавайки се на всяка хапка. Съществува стара ведическа поговорка, която гласи, че смъртта наднича през рамото на този, който яде прав или яде бързо.
9. Поднесете всичко необходимо на масата, за да няма нужда да ставате след като започнете да се храните.
10. Кажете молитва или благодарете за храната. На материално ниво това подобрява храносмилането.
11. Не гледайте телевизия, не четете, не си проверявайте пощата или фейсбука, не правете нищо, освен да се храните.
12. Избягвайте остатъците от предно хранене, храната трябва да е винаги прясно приготвена. Ако се наложи да се консумират остатъци от предно хранене, да не са минали повече от 24 часа.
13. Избягвайте недоготвена или преварена/препечена храна. Редица проучвания показват, че недоготвена храна се усвоява по-зле от сурова, а в преварената/препечена/препържена храна се образуват много вредни токсини.
14. Яжте балансирано като ½ от чинията ви трябва да е заета от зеленчуци, ¼ от скорбяла/въглехидрати и ¼ протеини. Добавете малко количество здравословни масла като гхи или кокосово масло или зехтин.
15. Опитвайте във всяко ядене да присъстват всички шест вкуса: сладко, кисело, солено, горчиво, лютиво и стипчиво.
16. Избягвайте тежки храни за вечеря като напр. твърди млечни продукти (сирене, кашкавал и т.н.). Тези продукти са тежки и трудни за храносмилане и е най-добре да се консумират на обяд, когато храносмилателния ви огън е най-силен.
17. Яжте предимно сезонна храна, типична за района, където живеете.
18. Вечеряйте рано и поддържайте поне 14-часов пост между вечерята и закуската. Това много помага за метаболизма на мазнините и намаляване на теглото.
19. Опитайте да си осигурите 5-10 мин. почивка след хранене. Ако можете, полежете за кратко на лявата си страна и след това се разходете 5-6 минути. Това помага за стабилизиране нивата на кръвната захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

¾ от хората имат храносмилателни проблеми Скорошно проучване установи, че 74% от европейското население редовно има оплаквания от газове,...