петък, 31 март 2017 г.




Обърканият свят на хранене, диети и пречистване


lifespa image, diet, confusing maze graphic
В ситуацията на днешния свят, където 2/3 от смъртните случаи се дължат на хронични заболявания (4), около 2 милиона тона токсични химикали вкарвани в околната среда всяка година (1) и над 1/3 от населението с наднормено тегло (3) и 60-70% от тях оплаквайки се от храносмилателни проблеми, мисля, че можем спокойно да кажем, че се намираме в криза.

Като потребители, наблюдаваме битката между различните "диети" и се опитваме да разберем кое е по-добро - нискомазнинно или нисковъглехидратно хранене. Днес, общоприетото мнение е, че въглехидратите и зърнените храни са причината за едва ли не всички здравословни беди, вкл.наднорменото тегло, диабета и Алцхаймер. Сериозната наука обаче, изглежда не е съгласна. В едно проучване, на група възрастни с наднормено тегло приемът на мазнини е бил намален на 800 калории дневно за една седмица, а на друга група със същия вид участници въглехидратния прием бил намален на 800 калории за една седмица. Резултатите били изненадващи - групата с намален прием на мазнини отбелязала много по-голямо намаление на теглото. (5)
За да направим текущата мания по глутена и пшеницата още по-объркваща, трябва да кажем, че зърнените храни, като пшеница напр. са се доказали в много изследвания , че всъщност намаляват риска от диабет и Алцхаймер (6,7,13), така че объркването продължава!

Логиката на Аюрведа

Трудно е да се пренебрегне логиката на природата, която предоставя различна храна за нас, хората, през различните сезони - високопротеинова и високомазнинна храна през есента и зимата, нискомазнинна през пролетта и високовъглехидратна през лятото. Може би скоро войната на диетите ще приключи, защото науката за чревната флора може да ни накара най-после да живеем с природната логика - да се храним според сезона.

Какво знаем: Микробите в почвата се променят със сезоните (8). Тези микроби полепват към растенията, ние ги изяждаме с храната си и те стават част от нашата чревна флора. Тези сезонни микроби задействат процеси в телата ни, които неутрализират сезонните особености. Например, определени микроорганизми ни помагат през зимата да обработваме тежките зърнени храни, които са консумирани от хората в продължение на повече от 3.4 милиона години (10). Пролетните храни ни помагат за детоксикация, а летните храни охлаждат тялото и му помагат да се справи с летните жеги. Сърните например, могат да умрат от лошо храносмилане, ако не се хранят сезонно (9), но ние, хората, сякаш сме забравили за връзката си с природата. (Вероятно заради това, че имаме на разположение по всяко време всякакви храни в магазините.)

Аюрведично пречистване

Ако можехме да се храним само със сезонна храна, нямаше да има нужда да мислим за детокс и за пречистване. За съжаление, това е много трудно изпълнимо за повечето хора. Това би означавало да ядем зърнени храни, месо, ядки, семена и ферментирали зеленчуци през зимата, в зависимост от това в коя част на света живеем. Пролетта би била по-аскетична с кореноплодни и ранни пролетни зеленолистни, а лятото - приятно облекчение с многобройните и разнообразни плодове и зеленчуци, от които да избираме.
С почти 2 милиона тона токсични химикали годишно и 60-70% от населението с храносмилателни проблеми, това е рецепта за катастрофа. Човекът може да преработи много от тези токсини по естествен начин, но за целта се изисква здрава и силна храносмилателна система. Способността за естествено детоксикиране е я пряка зависимост от способността за добро храносмилане. Нуждата от изключване на определени трудно смилаеми храни, като пшеница и мляко, е знак за отслабваща способност за храносмилане.
В такъв момент на помощ идва аюрведичното пречистване. Всеки път, когато сезоните се сменят, природата ни дава възможност за рестартиране на храносмилателния тракт и изхвърляне на натрупаните отпадни материи и токсини, задръстили лимфната система.
Трудно проходимите лимфни пътища са причина за недостатъчно добро движение на лимфната течност в цялото тяло, вкл. и в мозъка. А той образува около килограм отпадни вещества годишно, които трябва да се изхвърлят. Недостатъчното почистване на тази така важна част от организма причинява проблеми в паметта, настроението и т.н., а в по-сериозни случаи може да доведе и до психични и други хронични заболявания. Всичко това започва от отслабената храносмилателна способност.
lifespa image, tennis court, sunset
Кота нула или това, от което зависи способността ни да храносмиламе и детоксикираме чрез лимфната система, е здравето на нашата чревна лигавица. Ако всички малки власинки на лигавицата на червата се извадят и наредят една до друга, би се покрила площ с размерите на тенис корт. Това е огромна площ, с помощта на която ние абсорбираме хранителни вещества, но в същото време и изхвърляме отпадните продукти от живота на клетките ни. Чревната лигавица много прилича на въздушен филтър, който може лесно да се замърси и да се задръсти. Но за разлика от него, не можем да подменим чревната лигавица с нова. Ако тя е повредена, повреждаме се и ние. Нови проучвания свързват увеличения оксидативен стрес с течение на годините с повредени функции на лимфната система около чревната лигавица. (12)

Поддържането на храносмилателната система не е непосилна задача, но изисква малко грижи. Аюрведичното пречистване или редовното 4-дневно Кратко пречистване в домашни условия (на англ.) са прекрасен начин за осигуряване на оптимално храносмилане, здрава чревна лигавица, добър лимфоток и възстановяване на способността за естествено изхвърляне на отпадните вещества и защита на телата ни от токсичния свят, в който живеем.
Грижата за чревната лигавица не е нова концепция или модерно течение. Това е основна цел на Аюрведа вече повече от 5000 години.

Референции:

  1. Brown, A.C. Gluten sensitivity: problems of an emerging condition separate from celiac disease. (2012)
  2. Diseases, N.I.o.D.a.D.a.K. Digestive Diseases Statistics for the United States. 2014.
  3. http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1832542
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24996589
  5. http://www.cell.com/cell-metabolism/abstract/S1550-4131%2815%2900351-4
  6. Gunnars, K. Mediterranean Diet 101: A Meal Plan That Can Save Your Life. 2015.
  7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17003299
  8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3696813/
  9. Haskell, D.G. The Forest Unseen: A Year's Watch In Nature. 2012
  10. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24618913
  11. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26030524
  12. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22540739
  13. http://www.mayoclinic.org/alzheimers-disease/expert-answers/faq-20058062

Няма коментари:

Публикуване на коментар

¾ от хората имат храносмилателни проблеми Скорошно проучване установи, че 74% от европейското население редовно има оплаквания от газове,...